Project RamVrie!

Wij hebben als school de eer om de aftrap te verzorgen van het project RamVrie! Op vrijdag 14 februari 2020 zullen de kinderen van Basisschool de Regenboog het startsein geven van het project met daarbij:

  1. Het VRIJHEIDSkwartetSPEL
  2. De VRIJHEIDSkwartetGAME
  3. De Lesbrieven-voor-Leerlingen over Vrijheid
  4. De website RamVrie.nl en Sociale Media

Alle basisscholen en middelbare scholen in Limburg ontvangen het kwartetspel en de lesbrieven om 75 jaar vrijheid bespreekbaar te maken in de klas. Daarnaast kan iedereen de gratis game downloaden op de telefoon of tablet.

Mission Statement Ramvrie

Waarom dit initiatief?
Limburg is 75 jaar geleden bevrijd, we zijn dus al een hele lange tijd écht vrij, de langste periode ooit in West Europa. Helaas realiseren veel jonge mensen zich niet wat die vrijheid betekent. Onze doelstelling is daarom om de jeugd (10 tot 16 jaar) te leren wat vrijheid is, maar hoe doe je dat?

We hebben het leven van de jeugd geanalyseerd en opgesplitst in vijf leefwerelden, namelijk: Internet, Muziek, Sport, Televisie en Cultuur. Bij iedere leefwereld hebben wij twee denkbeeldige idolen uitgezocht. Aan de hand van deze tien idolen hebben wij een kwartetspel gemaakt. Iedere kwartetserie bestaat uit één idool en vier vrijheden die deze idool bezit. Tevens staat op iedere kaart een bijzondere spreuk over vrijheid door een wereldwijd beroemde persoon; denk aan Nelson Mandela, Gandhi en Madonna. Deze spreuken zijn bewust gekozen om de kinderen tot discussie te stimuleren.

Het kwartetspel kan fysiek en digitaal via de Ramvrie-Game gespeeld worden.

Daar bovenop hebben wij een set van acht Lesbrieven-voor-Leerlingen ontworpen rondom vrijheid van kunst, religie, reizen, kleding, gender, privacy, meningsuiting en politiek. Aan de hand van deze lesbrieven kunnen de leerlingen zelfstandig, een presentatie van circa 10 min rondom een van de genoemde vrijheden geven. Deze lesbrieven zijn er voor leerlingen van groep 7/8 Primair Onderwijs en het Voortgezet Onderwijs.

Zie www.RamVrie.nl en www.RamVrie.nl/app

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak. Details